Kabar Berita Terbaru, Berita Viral, Berita update hari ini, Berita terbaru hari ini

Projek kondominium bawah tanah di Taman Desa Coalition sebahagiannya runtuh awal hari ini, 14 Februari, di tengah-tengah hujan lebat


Foto insiden itu diedarkan melalui WhatsApp, sebelum dipasarkan di laman Facebook EdgeProp Malaysia pada 4.44 petang hari ini.

Astro Awani melaporkan bahawa Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur mengesahkan kejadian itu ketika dihubungi oleh saluran berita.

Adalah dipercayai bahawa terdapat sekurang-kurangnya empat pekerja pembinaan yang cedera dalam kejadian itu, melaporkan The Star.

Perkembangan ini telah berhadapan dengan bantahan besar sejak tahun 2017 dari penduduk di sekitarnya

Di bawah 'Perlindungan Taman Desa', sebanyak 78 penduduk dari kondominium sedia ada Tiara Faber dan Desa 1 melaporkan pemaju swasta projek berkenaan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Disember 2017.


Gabungan itu mendakwa terdapat penyelewengan yang dikaitkan dengan projek itu, melaporkan Mel Melayu, dan mahu SPRM mengkaji bagaimana tanah - yang dahulunya diwartakan sebagai tanah rizab untuk Tenaga Nasional Berhad (TNB) di bawah Pelan Induk Kuala Lumpur 2020 - boleh ditukarkan digunakan untuk tujuan pembangunan dan dijual kepada pemaju.

Penduduk telah memfailkan beberapa tindakan undang-undang untuk menggantung operasi pembangunan, tetapi satu permohonan itu ditolak oleh Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Kamaludin Md Said pada 6 Februari 2018.

Penduduk yang memfailkan tuntutan mahkamah itu diarahkan membayar kos RM5,000 kepada Datuk Bandar Kuala Lumpur dan seorang lagi kepada pemaju projek itu, melaporkan Mail Melayu.
Share:

No comments:

Post a Comment

Tekan Tombol Follow untuk mendapatkan Update terbaru

Artikel Terpilih

Powered by Blogger.

Blog Archive