Kabar Berita Terbaru, Berita Viral, Berita update hari ini, Berita terbaru hari ini

Trenggiling atau Pangolin Diduga Ikut ‘Tersangka’ Sebarkan Virus Corona


Para saintis mengesyaki wabak virus korona dari China dapat menyebar melalui perdagangan binatang haram atau penggunaan pangolin. Trenggiling atau Anteater adalah mamalia bersisik di dunia yang digunakan oleh orang Asia untuk makanan dan ubat.

Walaupun dilindungi oleh undang-undang antarabangsa, pangolin adalah salah satu mamalia yang paling berdagang di Asia kerana daging itu dianggap lazat di negara-negara seperti China dan skalanya digunakan untuk perubatan tradisional.

"Penemuan terbaru ini sangat penting untuk pencegahan dan kawalan (virus)," kata para penyelidik dari Universiti Pertanian China Selatan, yang memetik dari AFP pada Ahad (02/09/2020).Wabak virus korona, yang telah menewaskan 636 orang di tanah besar China, dipercayai telah memulakan pasaran di Wuhan City, wilayah tengah Hubei, yang juga menjual haiwan liar dalam keadaan hidup.

Pakar-pakar kesihatan percaya bahawa virus mungkin berasal dari kelelawar dan kemudian dihantar kepada manusia, mungkin melalui spesies lain.

Di samping itu, urutan genom corona novel novel virus yang dipisahkan daripada anteater dalam kajian ini, 99 peratus sama dengan orang yang dijangkiti. Kajian itu juga mendapati bahawa pangolin adalah tuan rumah pertengahan yang paling mungkin.

Tetapi di sisi lain, profesor perubatan veterinar di City University di Hong Kong, Dirk Pfeiffer, mendakwa bahawa kajian itu masih belum matang dan tidak dapat membuktikan 100 peratus untuk membuktikan bahawa pangolins telah menghantar virus korona.

"Anda hanya boleh membuat kesimpulan yang lebih pasti jika anda membandingkan kelaziman (virus corona) antara spesies yang berlainan berdasarkan sampel wakil," katanya.

Walaupun demikian, beliau berkata penghantaran virus korona kepada manusia melalui pasaran makanan masih perlu dibuktikan. Sebelum ini, virus korona dianggap dihantar melalui kelawar dan ular.
Share:

No comments:

Post a Comment

Tekan Tombol Follow untuk mendapatkan Update terbaru

Artikel Terpilih

Powered by Blogger.

Blog Archive